Oorlogveteraan Leonard Spivey bezoekt Gilze-Rijen

Door John Prooi
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rozenburg - Op donderdag 30 mei 2013 bracht de 92-jarige Amerikaan Leonard Spivey een bezoek aan de Traditiekamer op de vliegbasis Gilze-Rijen.

Daar werd hij bijzonder welkom geheten door luitenant-kolonel R. Kruis en de gidsen Jos van Roozendaal en Leo Klerks. Voor Spivey was het een bijzonder bezoek omdat hij op 19 augustus 1943 met een  B-17F Vliegend Fort (42-3101) van de 381st Bomb Group een bombardementsvlucht uitvoerde op dit vliegveld.

Op weg naar de basis Ridgewell in Engeland raakte de bommenwerper door flakgeschut en aanvallen van Duitse jagers zodanig in problemen dat de bemanning het toestel per parachute moest verlaten.
1Lt Leonard Spivey, de navigator, sprong boven Schiedam en werd door de Duitsers krijgsgevangen genomen.  De romp van het toestel kwam neer op het oostelijk deel van het eiland Rozenburg, waarbij vier bemanningsleden om het leven kwamen. Drie van hen liggen begraven op de Amerikaanse Militaire begraafplaats Margraten nabij Maastricht.  Hun graven werden door Spivey bezocht tijdens de laatst gehouden Memorial Day, dat hij vanaf 2001 bijwoont. Hij heeft al die jaren de “place of honor” bij de ceremonie en legt er een krans namens de 381st Bomb Group Association. 

Diegenen die meer willen weten over de gebeurtenissen op 19 augustus 1943 verwijs ik naar het boek “Mission 85, a milk run that turned sour” van Ivo de Jong en de website van Koos Prooi ( www.koosp.nl ) waarin mijn boek “Rozenburg in oorlogstijd 1939-1945” is opgenomen.  


Leonard Spivey bij de krans van de 381st BGA, Memorial Day mei 2013. (Foto via Harry Kennis)  

Leonard Spivey werd in de Traditiekamer ontvangen door luitenant-kolonel R.Kruis, in het midden Leo Klerks. (Foto's John Prooi).Foto onder: Links staat de Amerikaan Leonard L. Spivey. Hij zat op 19 augustus 1943 in de B-17 bommenwerper waarvan de romp neer kwam op het land van Adriaan Barendregt, dicht bij de boerderij van Jacob de Jong. Met vier bemanningsleden er nog in brandde de romp geheel uit. Dit waren Walter J. Buran, Arthur L. Everett, Wilbert G. Jones en Eugene A. Sabourin. De overige zes bemanningsleden, waaronder Spivey, wisten zich met hun parachute te redden en kwamen verspreid aan de grond, o.a. bij Schiedam, in de landerijen van Kethel bij Schiedam en één tussen en Maasland en Maassluis. Leonard Spivey kwam in 2000 naar Rozenburg en bracht onder meer een bezoek aan de Oudheidkamer.

Leonard L Spivey - November 2017: "Photo, 2011 in Colorado Springs. Allen Chapin, center and Joe Walters, right are no longer with us. Walters was shot down on the first Schweinfurt mission, 17 August 1943, over Belgium and successfully evaded capture with the aid of Belgian and French resistance groups. He died at age 102."

rozenburg