Tussen de zeehelden

 
Zestig jaar geleden. 
Verdronken burgemeester en wethouder tussen zeehelden.
 
Door Kor Kegel
 
Rozenburg – Er is in Rozenburg nooit echt discussie geweest hoe vreemd het is dat de Wethouder Van Heldenstraat een aantal naar zeehelden genoemde straten doorkruist. Karel Doorman, Piet Hein, Tromp,
De Ruyter…
De Wethouder Van Heldenstraat komt uit op de Burgemeester Just de la Paisièresstraat, die de piepkleine Zeeheldenbuurt van Rozenburg afsluit.
 
Wat er vreemd aan is? George Just de la Paisières en Simon Cornelis van Helden zijn geen zeehelden. Zij hebben wel iets met water. Zij zijn verdronken. Het bleef tamelijk onopgemerkt dat het zestig jaar geleden was dat de burgemeester van Rozenburg en zijn meest actieve wethouder om het leven kwamen in het donkere water van de Brielse Maas.
Op dinsdag 24 januari 1957 waren ze bij een vergadering in Brielle geweest. Ze werden in een huurauto gereden door gemeentesecretaris J. Kuiper en ze wilden vóór half elf de laatste pont van de veerdienst Brielle-Rozenburg nemen. (De Calandbrug was er nog niet, die kwam pas in 1969.)
Het is moeilijk te achterhalen wat er precies gebeurde, maar Kuiper voelde de laatste meters naar de veerpont de remmen weigeren, zei hij later.
De afsluitboom hield de auto niet tegen. De auto schoot door, het diepe water in.
Kuiper kon het portier aan zijn kant openen en uit de auto komen. De veerknecht wist hem met hulp van pontpassagiers uit het water te halen. Maar de auto lag diep. Toen het zandschip De Morgenster de huurauto rond half een in die nacht wist te lichten, werden de burgemeester en de wethouder levenloos aangetroffen. De dorpsgemeenschap van Rozenburg was geschokt. Just verdronk op 54-jarige leeftijd, Van Helden op 63-jarige leeftijd.
 
Rozenburg heeft na ‘Just’ gezaghebbende burgemeesters gehad. Jan Aschoff, Harm Sloots, Henk van der Goot, Henk den Duijn, Ria de Sutter en Jaap Wolf (waarnemend). Onder Wolf werd Rozenburg in maart 2010 geannexeerd door Rotterdam. De gemeente werd deelgemeente.
In maart 2014 werden de deelgemeenten van Rotterdam opgeheven en kwamen er gebiedscommissies. Oud-burgemeester Ria de Sutter is daarin nog altijd politiek actief.
Maar ondanks de capaciteiten van zijn opvolgers was burgemeester Just de la Paisières de opvallendste.
Dat komt vooral door het verloop van zijn carrière en zijn levenseinde. Hij werd in 1939 burgemeester van Rozenburg als opvolger van Noé Vernède. Maar op vrijdag 14 augustus 1942 werd de anti-Duitse Just de la Paisières door de NSB-regering uit zijn ambt ontheven en naar Nootdorp overgeplaatst, waar hij waarnemend burgemeester was. Meteen na de oorlog keerde hij terug naar Rozenburg. Hij werd zeer gerespecteerd.

Na het tragisch overlijden van Just de la Paisières en Van Helden kwam het op wethouder Arie Barendregt neer om Rozenburg bestuurbaar te houden. Ruim een jaar later, op vrijdag 21 februari 1958, besloot de Rozenburgse gemeenteraad om George Just de la Paisières en Simon van Helden te vernoemen in straatnamen van de dorpsuitbreiding langs de Emmastraat. Van de zeehelden, die in de andere straten zijn vernoemd, was Karel Doorman de enige die ook door verdrinking om het leven kwam.  
 

rozenburg