Oorlogveteraan Jim Hoel na 62 jaar terug op Rozenburg

18 april 2005, 62 jaar na dato keerde Amerikaan Jim Hoel (83 jaar) terug naar Rozenburg om de plek te zien waar hij op 17 mei 1943 neerstortte.

Na getroffen te zijn door luchtafweergeschut op de Beer stortte de Marauder bommenwerper waarin Jim zat om 11.52 uur nabij de Rozenburgse oever
in de Nieuwe Waterweg. Twee bemanningsleden verloren bij de crash het leven. 
De overige vier bemanningsleden, waaronder 2de luitenant Jim Hoel, konden zich zwemmend in veiligheid brengen maar werden direct aan land gekomen door de Duitsers opgewacht en als krijgsgevangenen afgevoerd.

In Rozenburg bezocht de oorlogsveteraan onder meer korenmolen De Hoop en de Oudheidkamer van de Historische Vereniging Oud Rozenburg. In de Oudheidkamer werd Jim Hoel welkom geheten door de burgemeester van Rozenburg mevrouw De Sutter-Besters. De volgende dag bezocht Jim de Amerikaanse erebegraafplaats Margraten, bij Maastricht. Daar liggen veel van Hoel’s kameraden begraven die bij de mislukte missie om de Provinciale Elektriciteitscentrale Noord-Holland bij IJmuiden te bombarderen, om het leven kwamen.

Langs de Nieuwe Waterweg, bij de plek waar de bommenwerper crashte, 
laat Jim Hoel geëmotioneerd zijn tranen de vrije loop. Rechts zijn zoon Gil.  
Foto: Dennis Prooi.


Molenaar Nico Groenheide geeft Jim Hoel tekst en uitleg over de werking
van korenmolen De Hoop. Foto: John Prooi. 


Op een kaart van Rozenburg laat Jim Hoel aan burgemeester De Sutter-Besters
zien waar hij 62 jaar geleden met zijn Marauder neerstortte in de Nieuwe Waterweg.
Foto: John Prooi.

rozenburg